Fons, armari i figura per Ismael Smith

Activitats
Rafa Marcos i Mario Páez. Projecte Intervenció Art Jove 2015 Procés de tutoria: Manuel Segade
19.09 / 2015 / 19h 00
El Palomar. C/Elkano 43, bis, ático
Sala d'Art Jove_Fons armari_2015

 
Sala d'Art Jove 2015
La Gran il·lusió
 
Fons, armari i figura per Ismael Smith
Rafa Marcos i Mario Páez
Projecte intervenció Art Jove 2015 en col·laboració amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya

Procés de tutoria: Manuel Segade
Dissabte 19 de setembre
De 19:00 a 23:00h

C. Elkano 43 bis, àtic
08004 Barcelona

-
 
Ens complau anunciar la primera presentació pública del projecte concedit per Sala d’Art Jove en col·laboració amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya a El Palomar, tutoritzat per Manuel Segade. Ismael Smith i el fons d’armari parteix de l’artista Ismael Smith (Barcelona, 1886 ­ White Plains, Nova York, 1972) com a eix vertebrador per a una sèrie de revisions al voltant de la seva vida, l’obra i el context.

Ismael Smith i Marí, dandi tardà que visqué els cercles noucentistes i modernistes de Barcelona i París, fou ben apreciat pels seus coetanis, però progressivament oblidat a causa de la seva obra excèntrica, al fet d’instal·lar-se finalment als Estats Units i a desatendre el seu treball artístic per centrar-se a investigar el guariment del càncer de manera autodidacta. Més tard, i després d’alguns escàndols públics, com la seva tendència pel nudisme i la seva peculiar visió de la sexualitat, fou ingressat a un hospital psiquiàtric fins la seva mort.

Fons, armari i figura per Ismael Smith pren la forma d’un arxiu obert/instal·lació amb els materials de la investigació que Equipo Palomar està fent al voltant de Smith. Amb aquesta obertura, El Palomar convida tothom que estigui interessat a consultar i ampliar aquest arxiu en clau experimental, que romandrà obert fins a finals de 2015.

Queeritzar un relat històric implica, en comptes d’entendre l’arxiu com a relat únic i tancat, mostrar Smith com a text a reviure, guió a performar, tot traslladant-lo a la lectura i l’experiència del present. Fons, armari i figura per Ismael Smith és una crida a artistes i altres agents culturals a rellegir l’obra de Smith en clau contemporània, i sumar-la a l’arxiu. Aquest arxiu-laboratori servirà, a més, per elaborar una publicació que comptarà amb les aportacions de qui hi col·labori durant aquest procés.

Des de la data d’inauguració fins a la cloenda de   Fons, armari i figura per Ismael Smith  , El Palomar anunciarà les successives presentacions públiques del projecte i les col·laboracions. Podeu seguir-nos a través de twitter, facebook i la nostra newsletter.

Durant la inauguració es presentaran les dues primeres intervencions: el cartell de l’exposició, basat en un dibuix d’Ismael Smith i les teories de l’androgínia mercuriana, realitzat per Yëssi, i una performance duracional amb declamacions de textos d’eròtica popular de principis de segle, realitzada per Mar Pons i La Lupas.
 
-