Territori

Activitats
18.06 / 2022 / 11h 00
Sala d’Art Jove - Espai Nur (C. Calàbria, 140 - BCN)
imatge gràfica amb informació de l'activitat

TERRITORI
18.06.2022 / 11h
Sala d’Art Jove - Espai Nur (C/ Calàbria, 140 - BCN)
 
L’entorn apareix com un cúmul de relacions emocionals complexes que ens vinculen amb el lloc que habitem i, al mateix temps, constitueixen la nostra identitat. Les desigualtats estructurals es perpetuen en una distribució desigual al territori de capital cultural: els clústers culturals són urbans.
 
La mutabilitat urbanística soterra maneres de viure allunyades dels deliris productivistes: la gentrificació no té límit, el postcapitalisme ho absorbeix tot i la ciutat aconsegueix rendibilitzar cada element que la configura.
 
La COVID-19 va evidenciar un canvi necessari de perspectives. Ficcions contemporànies que miren cap a un medi rural bucòlic que sorgeix com a condició de possibilitat. Sembla que és massa tard.
 
L’art és un recurs per crear una sensació de permanència contra el canvi? De quina manera l’art es pot convertir en un catalitzador per generar utopies de nous espais i formes de vida? Com es poden establir propostes artístiques que trenquin amb les lògiques institucionals i forçar espais de trobada, de reflexió compartida i de creació de memòria col·lectiva?
 
 
PROGRAMA:
 
11h - 13h - DEBAT OBERT - ‘Territori, lluita i creació’ amb Alexia Medici i Anna M. Andevert.
 
‘L’entorn com a espai emocional, del binomi poble-ciutat i la distribució desigual del capital cultural, parlarem de mutabilitat urbanística i liquiditat, la ciutat productivista i individualista i el medi rural com a lloc d’acollida de ficcions contemporànies.’
 
13h - 14h - TALLER PARTICIPATIU  a càrrec de Desenruna, el qual treballa activament per a alliberar solars propietat de l’empresa Nuñez i Navarro per convertir-ho en horts urbans comunitaris.
 
Ens preguntem, com pot l’art ésser una ferramenta de denúncia, col·lectivització i crítica quan s’engloba a un grup de persones que comparteixen un territori comú?
 
14h - DINAR SOLIDARI pel Dia Mundial de les Persones Refugiades.
 
Organitzat per Emergència Frontera Sur BCN, Esquerra de l’Eixample Acull i Mercat de Pagès de Germanetes. Preu: 7€ (cal reservar ticket)
 
 
Programa a cura de col·lectiu bord.