Travessies: 3

Activitats
Examen organolèptic d’un reproductor de DVD. Marc Anglès
22.06 / 2020 / 01h 05
Àudio: 01:27
Travessies. Marc Anglès. Sala d'Art Jove

Examen organolèptic d’un reproductor de DVD

Marc Anglès

INPUT 1: Botons pronunciats, superfícies opaques i cargols ben collats ens impedeixen l’accés a l’interior d’una caixa hermètica. Malgrat tot, si observem amb atenció, podem identificar un únic element que s’introdueix en aquest espai restringit: un cable elèctric situat a la part posterior esquerra que indica el punt de partida de la nostra travessia.

INPUT 2: El cable condueix l’electricitat -un flux de partícules elèctricament carregades- a l’interior del dispositiu fins a convertir-la en un senyal sonor. Concretament, un brunzit mecànic que ens suggereix que la caixa no és buida i que cal parar bé l’orella per sentir-la enraonar.

INPUT 3: Simultàniament, l’electricitat també es transforma en una força motriu que, sota les nostres ordres i per uns segons, ens presenta una disquetera. Darrera, deix una escletxa per la qual podem intuir què hi ha dins de l’hermètica carcassa. La successió d’engranatges que comporten el moviment propicien uns instants de vulnerabilitat per l’aparell que ens deixen observar el seu interior abans que una safata amb una actitud més de rebre que no pas donar activi un missatge que ordena: INSERT DISC.

INPUT 4: Tot seguit, un motor desperta un remolí de pols concentrada no apta per al·lèrgics. Així doncs, recordeu inhalar amb força si podeu; aquest pot ser un altre indicador que el vostre aparell ha començat a funcionar.

INPUT 5: Així mateix, el motor capaç de girar a 500 revolucions per minut provoca un seguit de vibracions perceptibles amb el palmell de la mà. Curiosament, l’alumini de la carcassa que ens impedia l’accés visual a l’interior de l’aparell es converteix en l’aliat perfecte, un conductor capaç d’establir un mapa aproximat de la posició de les peces a través de la intensitat dels tremolors.

-
 

Travessies

Les Travessies són camins transversals, transitoris; terrenys que resseguim per tal de traslladar-nos d’un punt a un altre. Davant la necessitat urgent d'interpel·lar als cossos i retornar-los al centre de les intervencions artístiques proposem anar a la deriva, transitar els espais que ja habitàvem, desplaçar-nos. Reprenem el concepte de Travessies per traçar esferes de ressonància que posin el cos en vibració; recorreguts sonors que permetin despistar-nos i desviar-nos, ara més que mai, dins de les urbs: estimulant els territoris i convertint-los en un marc possible per a l’experimentació. 

Algunes artistes guanyadores de la convocatòria d’Art Jove 2020 ens apropen al seu projecte artístic a través de l’escolta i ens condueixen cap a un camí desconegut que obre infinites trajectòries de circulació i moviment. La proposta neix de la voluntat d’activar els projectes desbordant el format «en línia», implicant els cossos de forma activa, i en relació amb la primera mesura de desconfinament: passejar en solitari en determinades hores del dia.

Una proposta de l’equip de mediació Art Jove 2020: pli-é collective (Eva Paià, Marina Ribot Pallicer, Angelica Tognetti).

-