Las Calatrava

Artistes
Kenòpsia
16.05 / 2023 / 15h 16
Sala d'Art Jove
imatge d'una projecció virtual d'un passeig marítim

“Quan anava a 1r d’ESO, un dia vaig anar d’excursió al Fòrum de les Cultures. Enmig d’entrepans, xandalls de l’escola i fotos amb les amigues, vaig entendre que alguna cosa gran estava passant."
 
”Anys més tard, treballant en un casal d’estiu, vaig tornar a trepitjar-ne el ciment. Anàvem d’excursió amb els nens a les platges del Fòrum. Un nen d’un altre casal d’estiu es va ofegar mentre nedava. Els serveis d’emergència van trigar més de dues hores a treure’n el cos, perquè era impossible trobar-lo: les aigües eren massa fosques.”
 
El Fòrum de les Cultures va tenir lloc l’any 2004 a la ciutat de Barcelona, amb la voluntat d’estirar el xiclet de les Olimpíades, i poc abans que, l’any 2011, hi esclatés el moviment 15-M.
 
La celebració del Fòrum va comportar que es cobrís l’antic barri del Camp de la Bota (on l’exèrcit franquista va afusellar 1.734 persones durant la Guerra Civil) amb un macrocomplex urbanístic de més de 30 hectàrees, el qual va suposar un fort impacte ecològic i social que, avui dia, quasi vint anys després, encara no ha trobat la manera d’encaixar amb la ciutadania i ha esdevingut un espai desertitzat, que només pren sentit de la mà de la iniciativa privada.
 
Kenòpsia és un projecte que pretén investigar com el fet que les institucions creïn espais pretesament adreçats a la ciutadania impacta sobre les persones i l’ús que fan de l’espai públic.
 
Què és un espai públic? I un espai de participació? Es poden generar de manera artificial? Què tenen en comú la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, el Museu del Disseny de Barcelona, el Museu Reina Sofia de Madrid, el Centre d’Art Contemporani de Màlaga, el Centre Niemeyer d’Avilés, la Ciutat de la Llum d’Alacant o el Fòrum?