Derives coreopolítiques

Educació
Ecologies, tendreses i riscos tàctics
28.05 / 2021 / 16h 30
Ciutat Meridiana

ECOLOGIES, TENDRESES I RISCOS TÀCTICS
 
Un programa elaborat per l’equip de mediació de la Sala d’Art Jove 2021: Daniel López del Rincón i Víctor Ramírez Tur, historiadors de l'art. Comparteixen espai de treball com a professors a la Universitat de Barcelona. Junts han col·laborat en projectes d'investigació, de mediació i d’educació en diverses institucions artístiques i universitàries.
 
-------
 
(BLOC 2)
DERIVES COREOPOLÍTIQUES
 
La coreopolítica és un terme utilitzat per l’investigador especialitzat en performance André Lepecki en el seu article “Coreopolicía y coreopolítica o la tarea del bailarín” per referir-se a totes les possibilitats de confrontació política que pot assumir el nostre cos. Aquest enriquiment coreogràfic de connotacions activistes s’oposa al concepte de coreopolicia, definit com totes les rutines pactades que ofeguen, oprimeixen i corrompen els moviments en l’espai públic o urbà. A partir d’aquestes nocions i recuperant l’esperit situacionista de les derives, els mapes psicogeogràfics i la potència dels territoris erms proposem un conjunt de passejos estratègics que se centren en la reflexió i la intervenció urbana i en tots els conflictes que en deriven.
 

  1. DERIVA

amb Francesc Muñoz, Doctor de Geografia Urbana (2004) i professor titular al Departament de Geografia a la UAB
 
Divendres 28 de maig de 16.30 a 18.30
Ciutat Meridiana
 
Primera d’un conjunt de derives coreopolítiques que plantejarem al llarg de l’any des de la Sala d’Art Jove. Francesc Muñoz ha passejat amb insistència per les contradiccions de la urbanització tardocapitalista i ha confrontat nonuments i altres lògiques de brandificació de les ciutats, transformades avui en geografies pantone. Aquest recorregut explorarà els sectors d’urbanització informal sota la Meridiana, a la zona nord de la ciutat de Barcelona. L’experiència es planteja com una immersió urbana i sensorial en una àrea contradictòria, suggeridora i, sobretot, desconeguda. Habitarem el ventre de la Meridiana des de l’interior.
 
 
 

  1. FUGUES INTERNES

amb Daniel López del Rincón i Víctor Ramírez Tur, equip de mediació de Sala d’Art Jove 2021
 
Divendres 28 de maig de 18.30h a 20.30
Ciutat Meridiana
 
Deriva coreopolítica predeterminada a partir de les línies de recerca, de les fugues i dels anhels d’intervenció urbana de les persones seleccionades en la convocatòria de la Sala d’Art Jove 2021. De manera inevitable, transitarem per les potències del terreny buit en paral·lel als constants intents d’asfíxia i coreopolicia urbana.
 
------
 
Aforament limitat. Inscripcions prèvies a: artjove.tsf@gencat.cat
 
------
 
Aquesta activitat està subjecta a les restriccions generals de seguretat vigents per la COVID-19. És imprescindible la inscripció prèvia, l’ús de mascareta durant l’activitat i el manteniment de la distància de seguretat en tot moment. Qualsevol canvi en el format o en les condicions de l’activitat seran comunicades a les persones inscrites el dia abans de l’activitat via correu electrònic.