Encontres i sedimentacions: Extraterrestres arrelats

Educació
Le Corbusier no estenia la roba, Raquel Congosto. Relats d'allò íntim a allò còsmic, Alicia Kopf. Tota sortida és una entrada, Ariadna Guiteras
14.10 / 2020 / 18h 00 i 16.10 / 2020 / 16h 00 i 16.10 / 2020 / 18h 15
Convent del Macba, Sala Gran

ENCONTRES I SEDIMENTACIONS: EXTRATERRESTRES ARRELATS
 
ENCONTRE:

Le Corbusier no estenia la roba

Raquel Congosto, és arquitecta encara que la seva pràctica professional se centra en qüestionar els fonaments de tot el construït, les ciutats, les relacions o els cossos. Treballa proposant imaginaris i ficcions en l'espai públic i investiga noves narratives. És fundadora de lagaleriademagdalena i de la xarxa i espai de treball feminista Frauhaus.
 
Entrarem en un procés d'immersió col·lectiva per a comprendre el món en el qual vivíem abans del Covid. La forma en la qual s'han anat organitzant espai, ciutats, cases. El que ens hem cregut i el que ens hem comprat. El que crèiem que érem i el que crèiem que era el nostre cos. L'èxit de l'individu a costa d'altres persones o del planeta. El planeta ocult que sosté als reeixits, que està esgotat, agònic, que demana ajuda encara que ningú l'escolti. A partir d'aquí, jugarem juntes per a compartir i comprendre'ns acompanyades de Joseph Beuys, Marina Garcés i Lina Bo Bardi. I, sense adonar-nos-en, ens endinsarem en la ficció, en la possibilitat de jugar a canviar-ho tot. Farem política i imaginarem altres mons amb Úrsula K. Le Guin. Entrarem en el cos, en la seva foscor palpitant, que tant hem escoltat en aquests mesos de tancament. Parlarem dels límits físics, de l'aïllament i anirem trencant les velles creences una per una. Treballarem un moment amb Clarice Lispector i atendrem els nostres monstres interns i quan tot el taller sigui un gran monstre, quan tinguem els peus arrelats a terra, llavors, a poc a poc, anirem tornant, però ja no serem els/les matei(x)s, serem també els/les altres.

-Le Corbusier no estenia la roba.
Dimecres 14 d'octubre, 18.00h.
Connexió via Zoom.

Activitat gratuïta. Aforament limitat.
Imprescindible inscriure’s prèviament a: artjove.tsf@gencat.cat

SEDIMENTACIÓ

Relats d'allò íntim a allò còsmic

Alicia Kopf, nom artístic d'Imma Ávalos, és artista visual i escriptora. És autora de de Modos de (no) entrar en casa i Hermano de hielo novel·la traduïda a deu idiomes i guanyadora dels premis Documenta 2015, Llibreter 2016 entre d'altres. Recentment ha exposat Speculative Intimacy a la Galeria Joan Prats (2019) i Culturgest Lisboa (2020).
 
«Esferes» significa, no un espai neutre, sinó un animat i viscut; un receptacle en el qual estem immersos. No hi ha vida sense esferes. Necessitem esferes com l'aire que respirem; ens han estat donades, sorgeixen sempre de nou allà on hi ha éssers humans junts i s'estenen des de l'íntim fins al còsmic, passant pel global. [...] No en últim terme la fecunditat d'una cultura es mesura per la seva capacitat de solucionar aquest problema del pas d'una esfera més petita a la següent en magnitud. Pròleg de Rudiger Safranski a Esferes, de Peter Sloterdijk.
Durant el confinament vaig començar a treballar amb esferes de gel; es tracta d'un repositori d'aigua per a mantenir una humitat constant en les plantes. La seva consistència, semblant a la carn, va fer que cuidar les plantes em fes pensar en temes com la fertilitat (i per tant la possibilitat de donar vida), la responsabilitat i alhora el plaer de les cures, així com el futur del planeta. En aquest taller crearem relats relacionats amb la intimitat de les esferes a partir d'una experiència sensorial, sensual i al seu torn  relacionada amb el còsmic; utilitzarem com a base de treball les esferes de gel.

-Relats d'allò íntim a allò còsmic
Divendres 16 d'octubre, de 16.00h.
Convent del MACBA. Sala Gran.
Plaça dels Àngels, 5. Barcelona.

Activitat gratuïta. Aforament limitat.
Imprescindible inscriure’s prèviament a: artjove.tsf@gencat.cat

ENCONTRE:
 
Tota sortida és una entrada

Ariadna Guiteras, la seva pràctica artística es desplega entorn al cos i la performativitat explorant la materialitat o la immaterialitat en propostes instal·latives, performatives i textuals en les quals el cos és mitjà (i mèdium) travessat per qüestions polítiques, socials o emocionals que s’interrelacionen.
 
Ariadna ens proposa una performance des de la qual ens endinsarem plegades en la seva pràctica i en els seus interessos per a compartir materials, experiències i textos de manera íntima i col·lectiva, pròxima a les sessions d'espiritisme de finals del segle XIX.

-Tota sortida és una entrada
Divendres 16 d'octubre, de 18.15 a 19.30h.
Convent del MACBA. Sala Gran.
Plaça dels Àngels, 5. Barcelona.

Activitat gratuïta. Aforament limitat.
Imprescindible inscriure’s prèviament a: artjove.tsf@gencat.cat

-

EXTRATERRESTRES ARRELATS
 
Extraterrestres arrelats té el desig d’obrir espais de pensament compartit on abraçar des d’una perspectiva situada, arrelada i en desplaçament, una anàlisi crítica de les formes de colonització i de conquesta, dels marges que defineixen l’aliè, de les formes de migració, de la identitat i del territori, del refugi com a llar. Assajarem com donar veu a històries que sovint no la tenen, representar allò que sovint no ho és, utilitzant l’especulació com a format per crear altres narratives, històries no lineals que habiten temporalitats imaginades i permetin problematitzar construccions culturals, socials i històriques.

Una proposta de l’equip de mediació Art Jove 2020: pli-é collective (Eva Paià, Marina Ribot Pallicer, Angelica Tognetti).

-

Artistes seleccionats amb la convocatòria Art Jove 2020: Marc Anglès, Paula Artés, Ana Ayuso Nogueiras, Judit Bou Comas, Associació CosiCosa, Gerard Galián, Laia Giol Carreño, Maria Giró (Merins), Albert Gironès, Anna Ill, Ona Joan i Orozco, Melisa López, Martí Madaula Esquirol, Andrea Montoya i Clara Pelegrin, Joan Pallé, Diego Posada Gómez, Laura Puigdellívol, Anna Rató, David Ricart Andreu, Marta Rosell Chust.

-

Mesures de seguretat:

Aquesta activitat està subjecta a les restriccions generals de seguretat vigents per la COVID-19. És imprencindible la inscripció prèvia, l’ús de mascareta durant l’activitat i el manteniment de la distància de seguretat en tot moment. Qualsevol canvi en el format o en les condicions de l’activitat serán comunicades als inscrits el dia abans de l’activitat via correu electrònic.

-