Not the same-old same-old (No com de costum)

Educació
Taller intensiu amb Maria Hlavajova
03.06 — 04.06 / 2015 / 10h 00
Escola Massana. Centre d’Art i Disseny
Sala d'Art Jove_no com de costum_2015

La Gran Il·lusió

Not the same-old same-old (No com de costum)
Taller intensiu amb Maria Hlavajova

3 i 4 de juny de 10 a 20h.
Lloc: Escola Massana. Centre d’Art i Disseny. C. Hospital, 56. Barcelona

El taller es realitzarà en anglès.

Preinscripció al taller fins al 29 de maig (inclòs), amb l’enviament d’una carta de motivació a:       artjove.bsf@gencat.cat
-

Amb aquest workshop pensarem sobre, amb i a través de l’art, en un temps definit per l’abandonament de les arquitectures del progrés, la crítica i la divisió entre natura i cultura, erigides per la modernitat. Malgrat l’imaginari que sembla imperar en el nostre present –el qual el teòric cultural Boris Burden ha resumit com a “un altre passat és possible”–, amb el taller provarem d’especular varies rutes que intentaràn anar més enllà de les actuals batalles de la memòria i recuperar un futur de les seves ruïnes.

Maria Hlavajova partirà d’exemples i referències procedents de dos projectes de recerca que ella mateixa dirigeix actualment, FORMER WEST (2008 – 2016) i Future Vocabularies (2014-2016). Mentre que el primer té per objectiu desenvolupar una aproximació crítica del llegat de la resistència radical davant el poder el 1989, a fi de reconsiderar el present global i d’especular sobre futurs globals, el segon prova d’activar propostes concretes que exploren canvis en el nostre vocabulari conceptual en relació al treball artístic, intel·lectual i activista. A partir dels plantejaments d’ambdós projectes, el workshop convida als participants a imaginar un futur diferent a la situació que ens va proporcionar la caiguda del Mur, i a pensar a través de les conseqüències potencials que posseeixen les condicions presents per a la tasca dels museus.

La preinscripció al taller es durà a terme mitjançant l’enviament d’una carta de motivació que inclogui una descripció de l’experiència i els interessos dels interessats, abans del 29 de maig (inclòs).

De cara a la participació en el workshop, es demanen portar pensades algunes reflexions a l’entorn de les següents qüestions: com vivim? Com treballem?

-

Maria Hlavajova és fundadora i directora artística del BAK (basis voor actuele kunst, Utrecht), un centre de recerca artística dedicat a explorar les relacions entre l’art, el coneixement i l’activisme, iniciat l’any 2000. La seva missió és d’advocar pel rol dinàmic i crític de l’art en la societat, i de catalitzar el discurs -entenent l’art com una forma de coneixement actiu- vers qüestions socials i polítiques dels nostres temps. BAK és una plataforma d’interlocució entre diferents públics, que es convoquen en base a  preocupacions comunes, amb l’objectiu de negociar el concepte d’un futur comú a través de la imaginació artística, rigor intel·lectual i compromís cívic. El compromís del BAK en centra en subratllar la seva dimensió educativa, artística, teòrica i d’experimentació política, així com en testar nous mètodes i pràctiques col·laboratives i d’intercanvi. Així mateix és directora artística del projecte internacional FORMER WEST (2008-2014).

Hlavajova ha curat una llarga llista d’exposicions en el marc de la programació del BAK entre les quals destaquen Lawrence Weiner: Dicht Bij (2010); Sanja Iveković: Urgent Matters, organitzada pel BAK en col·laboració amb el Van Abbemuseum d’Eindhoven (2009); Artur Żmijewski: The Social Studio, (2008); Kutluğ Ataman: Küba/Paradise (2007); Concerning “Knowledge Production”: Practices in Contemporary Art (2006) i Concerning War (2005). Al 2011 va curar el projecte del pavelló de Roma a la 54ena Biennal de Venècia Call the Witness, i al 2007 el pavelló Neerlandès amb el projecte Citizens and Subjects, de l’artista Aernout Mik. Contribueix regularment en diverses publicacions com readers crítics, catàlegs o revistes d’àmbit internacional. És co-fundadora de la xarxa tranzit, una fundació que recolza l’intercanvi i les pràctiques artístiques contemporànies a Àustria, la República Txeca, Hongria i Eslovàquia. Amb anterioritat va ser membre del Center for Curatorial Studies, Bard College, Nova York (1998–2002), co-curadora de la Manifesta 3, Ljubljana (2000), i directora del centre Soros Center for Contemporary Arts de Bratislava des de l'any 1994 fins al1999. Hlavajova viu i treballa entre Amsterdam i Utrecht.

-

La Gran Il·lusió és una proposta de Caterina Almirall, María García i Christian M. Alonso.
 
Tot és possible, però tot és ficció. La Gran Il·lusió és un escenari singular en el qual és possible concebre allò que encara no podem percebre. Aquesta il·lusió invoca un imaginari col·lectiu, però que pot desfer-se i desaparèixer de cop. És el lloc on cohabiten l'entusiasme i els miratges. De totes maneres hem perdut la fe en un món de realitats sòlides, i estem avesades a pensar en una relació dúctil amb una realitat més aviat plàstica. La noció de realitat és interpel·lada en un joc de miralls. Per al programa de Sala d’Art Jove 2015 partim de l'articulació entre la realitat, la ficció i l'inevitable engany dels sentits.
 
 

Sala d'Art Jove_no com de costum_2015