Mapes d'allò que pot venir

Exposicions
15.12 / 2022 / 18h 00
Cartografies del foc
imatge gràfica amb el titol de l'exposició i fons d'aigues liles i marrons

INAUGURACIÓ: Dimarts 15 de desembre a les 18h.
EXPOSICIÓ: del 15 de desembre de 2022 al 31 de gener de 2023.
 
---
 
A partir de l’escolta i la interpretació dels projectes de la Sala d’Art Jove Creació 2022, Cartografies del foc s’estructura en dos símbols, que són dos elements: els mapes i el foc.
 
La Sala d’Art Jove funciona com un mapa de les inquietuds i misèries dels i les joves del territori. S’hi expressen uns malestars latents de manera aparentment aïllada, però estructuralment connectada. Els projectes analitzen i manifesten la violència del sistema en què vivim: un món asfixiat pel capital. Tots són diferents incendis d’un mateix foc.
 
L’artista és un cartògraf. Un mapa és una proposta d’entendre la realitat, però sempre és parcial, impotent i a vegades bell. Els mapes són ulleres, per això són capaços de modificar la mirada de l’espectador. L’art n’altera la percepció i, per tant, l’acció; aquest és el seu potencial de transformació social.
 
De la mateixa manera que un cartògraf és responsable d’incloure i excloure elements de la realitat amb l’objectiu d’ajudar el receptor a entendre el territori, els artistes són conscients del que proposen i per què, i quines són les implicacions ètiques de la seva obra.
 
En aquesta segona exposició es presenten un conjunt de projectes que neixen de l’anàlisi i en els quals l’objecte observat és l’element central i transcendeix el subjecte; parteixen d’una òptica materialista, a vegades irònica, i proposen nous mons, noves possibilitats, noves metafísiques. En aquest conjunt de peces, l’obra és fosca i, en aquesta penombra, encén la mirada de l’espectador per il·luminar-la. Són peces que confronten més el territori que la seva representació, el destrueixen i s’hi apropen. Són mapes de tot el que pot venir.
 
 
---
 
Artistes: Daniel Cao, Huaqian Zhang, Júlia Zapata, Laia Gimeno Bardis, Marina Giraldos i López, Max Azemar, Museo de la Extinción del Hombre Contemporáneo, Oblicuas, Raquel Coll Juncosa, Victor Pérez-Pallarès Setó.
 
A cura de col·lectiu bord.
col·lectiu bord està format per Iris Verge, Eduard Olesti i Aina Canyelles i treballen els discursos artístics des d’una perspectiva de classe.
 
Disseny expositiu: Rita Capella Margarit i Eric Manchia Benito.
 
Disseny gràfic: Vero Santana.