Sous la plage

Intervencions
Marc Villanueva i Gerard Valverde. Projecte d'Acció Art Jove 2016. Procés de tutoria: Mireia Sallarès
30.05 / 2016 / 00h 44
Bòlit Girona / Sala d'Art Jove
Sala d'Art Jove_Sous la plage_2016

.........................................................................................................................................

Sous la plage
 
“Sous les pavés, la plage” és un dels eslògans més coneguts del maig de 1968. La cerca d’una platja sota les llambordes es va convertir, des d’aleshores, en una metàfora canònica per il·lustrar la dinàmica de les revolucions europees. L’esclat de les primaveres àrabs va tornar a posar ingènuament aquest eslògan sobre la taula, abans que aquests països entressin en guerra i les platges europees s’omplissin de cadàvers.

Sous la plage és una peça escènica sobre els discursos generats des d’Europa sobre les primaveres àrabs, les actuals guerres al Pròxim Orient, la crisi dels refugiats i la construcció de l’amenaça terrorista. Quins discursos es produeixen o mobilitzen a partir d’aquests esdeveniments? De quina manera aquests discursos, i les imatges en què se sustenten, s’apoderen i transformen l’opinió pública? Quines conseqüències produeixen sobre els subjectes, i sobre les seves interaccions? Per què Europa té por dels refugiats?

A partir d’una sèrie de reproductors de so i imatge, manipulats en directe per Mohammad Bitari, periodista sirià-palestí, Sous la plage orquestra una composició de paisatges sonors i visuals, a partir de documents que provenen tant de discursos mediàtics com subjectius, amb la finalitat de construir un espai de reflexió des del qual prendre distància respecte al bombardeig informatiu i articular una mirada crítica.

Sous la plage s'emmarca en la col·laboració entre Bòlit Centre d'Art Contemporani de Girona i Sala d'Art Jove durant l'any 2016.

Sous la plage és una coproducció del Festival TNT-Terrassa Noves Tendències i Frankfurt LAB, i compta amb la col·laboració d'Hangar i el PEN Català.

Projecte seleccionat a la modalitat d'acció dins la convocatòria Art Jove 2016, i que compta amb la tutoria de Mireia Sallarès.

.........................................................................................................................................
-