Los Rechazados

Publicacions
Miquel García, Antònia del Rio, Caterina Almirall. Projecte d'edició Art Jove 2014. Procés de tutoria: Glòria Picazo
29.12 / 2014 / 11h 37
La Panera / Sala d'Art Jove

 
Los Rechazados

L’any 1973 Marlon Brando va rebutjar l’Oscar al que havia estat nominat per la seva actuació a The Godfather. En comptes de recollir la estatueta va enviar en lloc seu una jove índia que va fer un breu discurs denunciant el maltractament que sofreixen els indis nord-americans de mans de la indústria del cinema. Quaranta anys més tard un jove de quinze anys va rebutjar el premi que havia guanyat en un concurs convocat per Antena3, per la realització d’un vídeo sobre l’obsolescència programada, davant la contradicció de rebre un IPOD com a trofeu.

Entre un cas i l’altre s’han succeït moltes altres escenes similars, diferents casos en què els guanyadors rebutgen els guardons o al jurat. Aquests són Los Rechazados.

El projecte Los Rechazados qüestiona, a partir de la recerca de casos concrets de persones que han estat premiades en diferents camps del saber i disciplines i que per motius molt diversos han renunciat al guardó, com els formats a priori crítics, o que tracten de desenvolupar una crítica institucional, poden esdevenir cànon.

Sovint aquest pot ser un gest de menyspreu cap a la legitimació que significa el guardó, menysprear el jurat, l’acadèmia o el significat de la pertinença a un col·lectiu més gran que estableix unes normes. Rebutjar un premi en aquest sentit pot ser un gest convulsiu i políticament incorrecte que alteri el curs de l’esperat. Però que passa quan revisem i ens adonem que aquest és un fet que s’ha repetit i es repeteix any rere any a les tribunes de molt premis o amb cartes a la premsa? L’espai de rebot constitueix una altra tribuna, un espai de denúncia, o de reivindicació, o simplement un aparador publicitari, on els altaveus arriben més lluny que els del propi premi.

Los Rechazados s'emmarca en la col·laboració entre en Centre d'Art La Panera de Lleida i Sala d'Art Jove durant l'any 2014.

Projecte seleccionat a la modalitat d’edició dins la convocatòria Art Jove 2014, i que compta amb la tutoria de Glòria Picazo.
 
-