Un cotxe al costat d'un camp de gira-sols

Exhibitions
Exposició Menció Art Jove del festival Inund'Art
Sala d'Art Jove
imatge d'uns metacril·lats grocs amb impressions de gira-sol. Obra de l'artista

Menció Especial Art Jove del Festival Inund’Art
 
Exposició del 7 al 29 d’abril
 
Dijous 7 d’abril a les 18h. Inauguració i visita a exposició en diàleg amb Chiara Sgaramella
 
 
La Sala d'Art Jove acull l'exposició “Un cotxe al costat d’un camp de gira-sols”, de Marta R. Chust, un projecte que indaga com la producció de plantacions extensives modifica la configuració d’un paisatge determinat. A partir de la zona del Baix Empordà com a cas d’estudi, la proposta aborda les relacions entre polítiques agràries, la temporalitat i l’estacionalitat turística, i la creació d’un imaginari visual basat en les imatges postal, entre d’altres.
 
L’exposició es concreta en una instal·lació formada per una sèrie d’imatges que remeten a la presència del gira-sol com a element simbòlic vinculat a l’expansió turística d’aquest territori; per dibuixos que incorporen notícies recollides a la premsa i que apunten el declivi de la producció d’aquesta planta, i per una peça de vídeo que incideix, d’una manera poètica, en les tensions i contradiccions de la presència d’aquest element en el paisatge.
 
La proposta segueix línies de recerca que estan en consonància amb altres projectes, com ara “Pedra artificial” (2019), a fi d’entendre la idiosincràsia d’un territori a partir de l’aproximació a elements simbòlics que hi tenen una presència destacada.
 
Marta R. Chust és l’artista guardonada amb la menció especial d’Art Jove del Festival Inund’Art 2021.
 
---
 
Marta R. Chust. Té formació en arts visuals, educació i antropologia. La seva pràctica, a cavall de la recerca i la producció artística, sorgeix com a resposta a les condicions d’un context específic. S’interessa per les anècdotes i els marges del relat oficial, les formes en què es produeixen i es construeixen els discursos i les tensions polítiques que es projecten en les quotidianitats.
 
Paral·lelament a la seva pràctica individual, des de l’any 2015 treballa amb Roc Domingo Puig en el desenvolupament de processos de producció i d’investigació artística. N’és un exemple “Pedra i plàstic”, una proposta que se centra en el desplegament de la tecnologia d’internet d’alta velocitat al territori.
 
 
Chiara Sgaramella És artista. La seva pràctica personal se situa en la confluència entre processos col·laboratius de creació i art vinculats a l’ecologia. A partir de combinar la recerca teòrica, la creació artística i la pedagogia, explora les complexes relacions que hi ha entre les societats humanes i els ecosistemes naturals. Els seus projectes sorgeixen dels contextos socioecològics en què es desenvolupen i tracten de metàfores de complexitat i interdependència