MI MAMÁ ME MIMA d'Elena Garrigolas

Exposiciones
Menció Especial d’Art Jove del Festival Inund’Art
06.03 — 29.03 / 2024 / 18h 00
Sala d'Art Jove
una obra d'Elena Garrigolas

INAUGURACIÓ: dimecres 6 de març a les 18 h. 

EXPOSICIÓ: del 6 al 29 de març de 2024.  
 
---

 

L’obra d’Elena Garrigolas tracta de la carn, una carn en orgia que reinstaura un caos biològic on la vida i la mort no es diferencien. Ho entrelliga amb imatges de cossos mutilats, caps tallats, elements fàl·lics desafiants en tenses figures masculines, femenines o andrògines, mitjançant l’ús de referències mitològiques i cristianes en què la representació del cos evita la cosificació i el narcisisme. La figura femenina, protagonista indiscutible, s’encarna en una barreja de dibuix, animació i pintura feta amb diverses tècniques, com ara els pastels a l’oli o el feltre. Aquests materials li permeten ser directa i violenta i, alhora, atraure la mirada de qui observa l’obra.  

 
Dialoga amb el que és universal sense arribar a la idealització, i traça la disposició i l’expressió del cos mitjançant mons imaginaris de desig, emancipació i la pròpia individuació. Parla de les violències, l’avortament, la natura i el cos degradat. Un cos que equival a objecte de desig, el qual també és espai de trauma, dolor, decadència, malaltia i mort. Se serveix de les concepcions patriarcals del cos, que han servit per establir una identitat de les dones en termes essencialistes, ahistòrics i universals. Es registra com un acte mimètic, una exageració del discurs fal·locèntric per facilitar-ne l’anul·lació i exigir canvis en l’existència binària. 
 

Mi mamá me mima ens mostra una mirada no gaire tendra sobre la maternitat; sobre què és ser filla, la misogínia, la diferència entre germans i germanes, el que s’espera i el que es nega. Pren de referència la metàfora de l’aranya, present en l’obra de Louise Bourgeois; concep la maternitat i ser filla com un repte agredolç i posa de manifest la duplicitat de la naturalesa de la maternitat, en què la mare és protectora i depredadora alhora: fortalesa i fragilitat, una eterna realitat dialèctica. 
 

"Ser artista significa no apartar mai la mirada" 
Louise Bourgeois 

 
 
 
---
 
Nascuda el 1998 a Girona, graduada en Belles Arts a la Universitat de Barcelona, Elena Garrigolas és una artista emergent multidisciplinària que combina el dibuix, la pintura, l’escultura i l’animació com a mitjans d’expressió artística. Ha participat en exposicions col·lectives a Barcelona, Nova York i Girona, i més recentment en una exposició en solitari a Londres, a la Saatchi Yates.