Podcasts. Past Forward: Narracions sobre ciència i història

Premsa
Avant-Sala. Apunts per a una exposició 2013
08.07 / 2013 (All day) / h

Dins el seu projecte Anuario, l'artista Pedro Torres (Brasil, 1982) presenta aquest any en la Sala d'Art Jove 1919. Aquest treball proposa una lectura d'un esdeveniment específic del passat –l'eclipsi solar del mateix any– que va servir com a estímul empíric per començar a donar per vàlida la teoria de la relativitat d'Einstein. Analitzant els mecanismes de legitimació del discurs científic a través d'un cas concret, 1919 pretén posar en evidència les estratègies de legitimació d'allò que considerem com a real i veritable en introduir aspectes de la ficció dins d'un relat històric.

Rafel Forga ens parla del seu darrer projecte Razzle Dazzle en el que s'apropia d'un efecte aplicat a vaixells de guerra durant la primera guerra mundial per distorsionar i camuflar-ne les seves formes amb el que vol distorsionar l'espai de la sala d'exposicions. La peculiaritat d'aquest projecte és que aplica a l'efecte Razzle Dazzle els colors i les formes de la bandera catalana, la senyera, amb l'objectiu d'experimentar així amb el poder simbòlic i identitari d'aquesta. Més enllà de l'efecte òptic que aquesta peça genera, el projecte també es pot llegir com una crítica a la instrumentalització en els processos de construcció i legitimació social de la identitat.

Geometries del cosmos és el projecte d'investigació amb el qual Ferran Llega proposa una visualització estètica del so a través de la cimática, la ciència encarregada d'estudiar la representació de les ones sonores. La instal·lació resultant, Púlsar, és un exemple d'hibridació entre el camp científic i l'artístic que demostra la capacitat interdisciplinària d'una cultura la fragmentació de la qual és relativament nova. Servint-se d'enregistraments previs de sons provinents de l'espai, púlsares i diferents sondes recollides mitjançant radiotelescopios, Geometries del cosmos és un projecte que reprèn la dimensió estètica de l'art com a estratègia d'aproximació a la ciència, servint-se del coneixement com a experiència i de l'experiència com a coneixement.

Manuel Christoph Horn ens parla del seu projecte Déjà Vu. Utilitzant els conceptes mistificació, annexió i buidat com a tríada estructural, Déjà Vu es planteja com una exploració de conceptes com la modernitat o l´avantguarda.  Quin és el seu sentit? Què hi ha més enllà?. Allunyat de qualsevol concepció lineal de la història, Horn presenta un escenari de coexistència i hibridació de diversos paradigmes.

Alicia Kopf, Àrticantàrtic. Un projecte sobre els imaginaris èpics de la història polar. Projecte a l’entorn de l’exploració polar i el seu imaginari, que s’entén al mateix temps com a metàfora èpica de la investigació —tant artística com científica— en temps d’adversitat. L’anomenada “edat heroica” de les curses polars va tenir lloc entre finals del segle xix i principis del segle xx, coincidint amb el naixement de la fotografia i el cinema.

Adrià Ciurana, Roda i repta a 0.13 km/h. Projecte basat en l’animació d’un rosari dotat d’un dispositiu que el fa rodar i reptar pel terra a una velocitat constant de 0,13 km/h. El projecte es planteja com una commemoració del desè aniversari de l’Any del Rosari, en el marc de l’actual Any de la Fe (Mes del Rosari de 2012 - novembre de 2013).

Pedro Torres 10.30'
Rafel Forga 10.25'
Ferran Lega 11.55'
Manuel Christoph Horn 7.25'
Alicia Kopf 11.29'
Adrià Ciurana 7.18'