El món dels vencedors

Publicacions
Ignasi Prat. Projecte d'edició Art Jove 2012. Disseny Hijos de Martín
01.01 / 2012 — 30.04 / 2013 / 17h 10

El món dels vencedors

http://elmundodelosvencedores.com

Veurem la imaginació construir “murs” amb ombres impalpables, contemplar amb il·lusions de protecció o, a la inversa, tremolar rere uns murs gruixuts i dubtar de les més sòlides atalaies. En resum, en la més interminable de les dialèctiques, l’ésser protegit sensibilitza els límits del seu alberg.

Gaston Bachelard

El món dels vencedors utilitza la fotografia com a suport per a una activitat d’arqueologia basada en la recuperació estètica de les residències dels màxims responsables de la repressió franquista que pren com a motiu forçós la frontera.
La declaració d’intencions del treball presenta uns espais inserits en una doble temporalitat, la de la mateixa longevitat de la construcció i la que pertany al temps biogràfic de cada personatge. Els usos dels materials així com l’estil que els va donar forma són indicadors d’un estatus concret.

En un primer estadi del projecte són fotografiats els portals, llocs de trànsit que es representen buits, sota l’aparença d’un temps detingut i una estètica que suggereix l’horror a tall d’invocació dels fantasmes del passat.
En una fase més avançada es prenen com a objecte aspectes més generals del límit residencial, amb la finalitat de donar també compte dels béns immobles.
L’ampliació del projecte contempla un seguit d’alternatives a la intromissió física a l’interior, com la recuperació de plànols o vistes aèries per mitjà de l’aplicació Google Earth.
El treball realitzat en el context de la Sala d’Art Jove és una extensió del projecte en forma d’exposició i una edició web (http://elmundodelosvencedores.com/) a càrrec d’Hijos de Martín i definida sota la mateixa lògica del procés d’investigació, en què es recull documentació clau i tot tipus de imatgeria d’aquest “món dels vencedors”, que es posa en relació amb informació externa a tall de contextualització.

Ignasi Prat Altimira (Sant Esteve de Palautordera, 1981). Graduat en Fotografia i llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. A més de la representació de la frontera residencial franquista, alguns dels temes del seu treball proposen entre d’altres la contraposició de la gent amb el seu passat, la invocació del pes del pas del temps a través de la fotografia i l’exploració de la tecnologia de control en la institució educativa.