Les paraules fallen

Activities
25.11 / 2023 / 11h 00
Espai NyamNyam
Imatge amb el titol "Les paraules fallen" i els noms dels artistes que participen

Aquesta jornada és fruit de la col·laboració entre Sala d’Art Jove i l’Espai nyamnyam. D’aquesta manera el programa de la Sala d’Art Jove es desplaça a Mieres i s’articula a partir d’un taller de curadoria dins del projecte “Esquinçar superfícies” - a cura de Renan Camilo - i una mostra dels processos i treballs de diverses artistes seleccionats en la convocatòria anual d’Art Jove Creació 2023. A més inclou la participació d’Higo mental (Sala d’Art Jove 2021) que es troben immersos en un assaig editorial dels seus deu anys de trajectòria. 
---
 
Taller de curadoria de la Sala d’Art Jove amb nyamnyam i Cultural Rizoma
La Sala d’Art Jove entén la curadoria com una tasca relacional que comprèn totes aquelles pràctiques que desitgen tenir cura dels processos de creació artística, així com del seu desenvolupament contextual i situat. Des d’aquesta perspectiva «curar un espai» o «curar un projecte» implica un treball d’acompanyament i d’escolta, un intent d’entendre les necessitats dels creadors i del públic interpel·lat.
 
“Esquinçar superfícies”, a cura de Renan Camilo, és el projecte seleccionat en la convocatòria d'enguany de la Sala d’Art Jove. En el marc d'aquest projecte es conceben un seguit de trobades que proposen un espai potencial per a la reflexió, el pensament i l’acció. En aquesta jornada deslocalitzada es proposa un taller de curadoria a càrrec de nyamnyam i Cultural Rizoma, dues cooperatives ubicades a la província de Girona que tenen cura de projectes centrats en la investigació, la producció, la mediació i la difusió de la cultura i la creació contemporània.
 
El taller s’articula a partir de la presentació de metodologies i projectes a través dels quals aquestes dues entitats posen en joc les seves maneres d’entendre els processos curatorials. Amb una especial atenció cap a la relació d’aquests processos amb la pràctica editorial, el taller obre el treball que s’està iniciant en el marc del projecte La impremta oberta –una plataforma de producció i difusió de continguts vinculats al pensament i a la creació contemporània impulsada per nyamnyam i Cultural Rizoma– i proposa l’activació d’una sèrie de materials i publicacions que permetran plantejar algunes preguntes al voltant de qüestions relacionades amb la pràctica editorial dins l'àmbit de la creació contemporània. 
Inscripcions: artjove.dso@gencat.cat
www.culturalrizoma.com / www.nyamnyam.net
 
Higo mental
#30: Índex. Internet com a arxiu, imatges des d'un punt de vista material i no només de representació, Internet com a infraestructura. Cultura visual, experiència col·lectiva, presencialitat i narratives crítiques. L'any 2024 farà deu anys que Higo Mental va començar la seva activitat. Mirant en retrospectiva ens adonem que el projecte, des d'una metodologia tan senzilla com és un diàleg mitjançant material apropiat d'Internet, és capaç de portar-nos a altres espais de reflexió ben complexos. Sense allunyar-nos de la simplicitat de la nostra forma de fer, amb aquesta sessió volem fer un assaig editorial, un mena d'exercici de traducció d'allò que hem estat fent en un possible índex que pugui acabar-se materialitzant, potser, en un llibre.
www.higomental.com
---
 
Presentació de treballs i projectes Art Jove Creació 2023
La Sala d’Art Jove, un espai de la Generalitat de Catalunya que desplega un conjunt de processos experimentals per interrelacionar la pràctica artística, el treball amb joves, l’educació artística i la producció cultural.
Es basa, així mateix, en un model de treball en xarxa, el qual permet articular projectes amb organitzacions i institucions culturals i educatives de diferent perfil, alhora que facilita la disseminació de processos de treball que impliquin un retorn envers l’entorn social i cultural en el qual s’emplaça. Enguany es presentaran a l’Espai nyamnyam quatre dels projectes dels agents seleccionats aquest 2023:
www.saladartjove.cat

Blanca Arias i Gemma Belmonte
una amazona és una amant que cavalca és una peça nascuda del Centre de Documentació de Ca la Dona, una obra modelada per 22 mans de carn i moltes d’altres, incomptables, descarnades: les de les mortes que ens acompanyen a través dels documents arxivats i reactivats amb el nostre tacte desitjós de genealogia. A través d’una conversa entre blanca arias, com a artista conductori del projecte, i gemma belmonte, com a voluntària del Centre de Documentació de Ca la Dona, convidarem a pensar al voltant d’algunes qüestions vinculades a l’espai dels afectes en els arxius o les possibilitats del tacte com a metodologia lesbofeminista.

Luca Calderó
Lectura performàtica Cicatrius, tatuatges i ortopèdies”. Intent de posar cos, veu i imatge al text que articula la meva investigació entorn al diagnòstic, la infraestructura hospitalària, les aliances queer-crip-ill i la col·lectivitat de la malaltia. Un text-cos on conviuen l’assaig, l’autoficció i altres exercicis d’escriptura encarnada.

Helena Laguna
Hacer un libro és un projecte obert de recerca artística i editorial, que neix com una temptativa per a generar un llibre sense usar el llenguatge escrit, partint de les seves limitacions per a narrar la cosmovisió analfabeta i la dimensió hàptica que emboliquen la recepta de migas manchegas de la meva àvia. Un llibre que s'articuli més enllà del llenguatge, alhora que reflexioni sobre aquest i els seus límits. A través d'aquesta noció, es busquen formes en les quals poder arxivar coneixements sense la paraula, fabulant amb les possibilitats que ens concedeix l'artefacte, el cos, la petjada, els processos i els substrats materials que puguin esdevenir. Una cerca per a materialitzar el llenguatge, donar forma a un procés.

Paula Gibert Roset
SORRY I'M SOOO HAPPY és una investigació sobre la samarreta blanca com a pancarta política i el procés de despolitització i pèrdua de significat que ha sofert. Aquest projecte neix d'un recull fotogràfic de més de seixanta samarretes infantils fet durant l'estiu 2022 al casal on treballava. Totes aquestes samarretes tenen en comú que els missatges no són ni rebels ni crítics, no incomoden a ningú, el contrari, són dolços, afectuosos i de colors agradables. Per analitzar el procés de despolitització dels missatges a les samarretes, es van plantejar diversos tallers que van culminar en una col·lecció de 63 samarretes. Aquestes peces conviden a repensar la samarreta blanca com a objecte comunicador.
---
 
Jornada en col·laboració amb Sala d’Art Jove i Cultural Rizoma
Inscripció taller curadoria i reserva bus Bcn-Mieres-Bcn (gratuït):  artjove.dso@gencat.cat